Odense Friskoles historie

Historien om Odense Friskole starter i midten af det 19. århundrede.
På dette tidspunkt blev de folkelige bevægelser stærke og fik stor indflydelse på dansk skolehistorie.

Frie skoler voksede frem som protest mod den offentlige skole. I starten kaldte man de nye skoler for synge- og fortælleskoler, først senere kommer betegnelsen friskole.

Grundtvig og Kold

Skolen for livet

De gamle friskolefolk kæmpede for en skole, som – med Grundtvigs ord – skulle være en skole for livet. Børnene skulle oplives og oplyses, og undervisningen skulle give børnene lyst og mod til livet.

Skoleinitiativerne opstod som en kamp mod død lærdom, udenadslære og terperi. Undervisningen skulle gøres vedkommende – og som vi vil sige i dag: Det handler om motivation og engagement, når der skal læres noget.

Med Grundtvigs ord: …og han har aldrig levet, som klog på det er blevet, han først ej havde kær”
(fra sangen ”Nu skal det åbenbares”, Højskolesangbogen nr. 88 vers 5)

Med folkelige skoleinitiativer tog datidens forældre ansvaret for deres børns skolegang både hvad angår form og indhold. Ikke så få steder skete det, fordi den lokale lærer slog børnene i den offentlige skole.

Morten Eskesen

Odense Friskole kom til

Odense Friskole blev startet i 1863. I starten var der kun 7 elever og de første lærere blev der kun i kort tid. Først da skolemanden Morten Eskesen kom til som skolens leder kom der gang i tingene.

Morten Eskesen kom fra en stilling som skoleleder i Rudme syd for Ringe. Eskesen havde været med til at starte Grundtvigs Højskole sammen med Grundtvig.

Han havde startet Rudme Friskole og var i gang med sit femte år i Rudme, da Christen Kold fik ham overtalt til at tage til Odense og arbejde for en stærk friskole i byen.

De vigtigste årstal

1967     Odense friskole flytter ind i de nuværende bygninger på Hjallesevej 2.

1964 I perioden fra 1964-1967 bor Odense Friskole midlertidigt i kamgarnspinderiets tidligere administrationsbygning på Klosterbakken 20.

1964 I forbindelse med bygningen af Thomas B. Thrigesgade bliver skolens bygninger eksproprieret til fraflytning 1964. På det tidspunkt har vi købt det gamle seminarium på Hjallesevej 2, men vi kan først overtage bygningerne i 1966.

1924 Bygger vi til.

1901 Forbygningen i Nørregade bliver solgt fra, og Odense Friskole kommer til at ligge i Skulkenborg, men bevarer kaldenavnet Nørregades Friskole.

1890 Skolen køber Nørregade 59, og vi bygger en skolbygning i baghaven.

1866 Vi bygger en lille skole i Bjerggade 2-4.

1864 Skolen flytter til Overgade 19.

1863 Det hele starter i en bagbygning til Nørregade 70.